Spot Info

Schiermonnikoog is het enige Waddeneiland dat bij paal 3 aan de noordkant van het eiland over een natuurlijke baai beschikt. Door de aanwezigheid van zandbanken die deze baai afschermen van de Noordzee zijn er in de baai geen golven. Ook kan men, met hoog water, in nagenoeg de hele baai staan. Deze eigenschappen maken de baai bij paal drie tot een ideaal gebied voor beginnende kitesurfers.

De baai bij paal drie is aan het getij onderheven. Dit houd in dat de baai vanaf ongeveer twee uur voor tot twee uur na hoog water goed bevaarbaar is. We zeggen ongeveer omdat de bevaarbaarheid van de baai afhangt van vele factoren, zoals dood- of springtij, windrichting en sterkte en of de wind al enkele dagen uit dezelfde richting komt of niet. Met oostenwind is er vaak minder water in de baai dan met noordwestenwind.Omdat de baai aan het getij onderheven is, is er ook sprake van stroming in de baai.

Voor het strand bij paal drie heeft de baai twee openingen. Een aan de oostzijde van de baai en een aan de noordzijde van de baai. Door de opening aan de oostzijde van de baai stroomt met afgaand water relatief weinig water weg, daar is de stroming gering. Door de opening aan de noordzijde van de baai, direct voor de strandtent "Paal 3", stroomt zeer veel water weg. Door de ligging van de zandbanken heeft zich in het midden van de baai een geul gevormd die precies tussen de zandbanken erg smal is. Het meeste water uit de baai moet zich met afgaand water door deze smalle opening een weg naar de Noordzee banen. Hierdoor treed een natuurlijk "Venturi effect" op. Dit wil zeggen dat het wegstromende water een versnelling krijgt. De stroming op dit punt in de baai is dan ook zeer sterk. Mocht je in de geul je board verliezen dan is het zaak om deze weer zo snel mogelijk te bereiken anders ben je hem zeker kwijt.

Evenwicht

Op Schiermonnikoog moeten wij onze locatie delen met de natuur. Op de zandbanken die de baai van de Noordzee afschermen bevinden zich dagelijks ongeveer twintig zeehonden. In de zeven jaar dat wij nu kitesurfen op het eiland hebben we de zeehonden redelijk kunnen conditioneren. Dit houd in dat zij gewend zijn aan de aanwezigheid van kitesurfers. Dit betekend niet dat het de bedoeling is zo dicht mogelijk bij de zeehonden te komen. Sterker nog, houd zoveel mogelijk afstand tot de zeehonden. We willen graag nog tot in lengte van jaren gebruik maken van deze spot en daarom is het noodzakelijk respect voor de natuur in acht te nemen.

Tevens willen wij erop wijzen dat het verjagen of verstoren van een bedreigde diersoort een misdrijf is. Naast zeehonden bevinden zich op de spot veel vogels. Vooral eidereenden met jongen zwemmen na en tijdens het broedseizoen veelvuldig door de baai. Ga deze beesten zoveel mogelijk uit de weg. Besef te allen tijde dat Schiermonnikoog nationaal park is met de grootste biodiversiteit van Nederland, en dat willen wij graag zo houden.

Samenwerking tussen Kitemobile en surfclubschiermonnikoog Samenwerking tussen Reactief - Buitensport en surfclubschiermonnikoog

Samenwerking

Op de spot bij paal 3 werken wij samen met Luit Balk en Jan Bert Arends. Luit is de uitbater van de strandtent "Paal 3". Bij hem kunt u terecht voor hapjes en drankjes in een ontspannen sfeer. Jan Bert is de eigenaar van activiteiten bureau "Reactief". Hij en zijn medewerkers organiseren allerhande activiteiten op en om het strand.

Onze surfschool maakt deel uit van "kitemobile". Wij werken dan ook nauw samen met Stef de Jong, eigenaar van kitemobile.

Surfspot schiermonnikoog